sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Încredere


Și, pe bune, sunt atâtea lucruri care ar mai fi trebuit spuse...

Da, da, ninge, sau a nins, sincer, nu mă prea interesează cât să arunc un ochi pe geam. Metaforic vorbind.
Ok, deci... încrederea.
Ce cred eu despre încredere.
Ok. 
Cred că încrederea nu se câștigă așa cum iți câștigi pâinea (varianta cinstită și cu frică de Împărăția Sa - Regele Elfiilor). Cred că încrederea se dobândește. Cu timp, sau fără timp.
Pentru că nu alegi în mod conștient în cine să ai încredere și în cine nu. Inima alege. Sau mă rog, chestia aia mai irațională din tine. 
Pentru că „vezi” cu inima că Xulescu îți inspiră încredere, pe când Yulescu, nu. Și nu prea contează dacă Y a făcut mai multe chestii bune decât X, cât timp nu poți să procesezi asta.
Și chiar dacă creierașul îți spune ca Z nu merită, ajungi să te atașezi de Z și să-i acorzi involuntar încredere. Și, atunci când se dovedește că părticica inteligentă din tine a avut dreptate și că tu de fapt, în timp ce îți spuneai că nu-ți pasă, că nu te afectează făceai fix opusul, realizezi că e prea târziu.
Încrederea... e direct proporțională cu timpul. Asta cât timp nu se strecoară cât-o boacănă sau câte vreo chestiune memorabilă mai cretină din partea unuia, care să cutremure... micuțul univers.
Și, într-un fel, încrederea se primește de-a gata.
Unii primesc mai mult, alții mai puțin. Și de aici e cam ca viața: fiecare luptă cu resursele pe care le are ca să ajungă undeva bine.
Nu, nu te induce singur în eroare: sunt rare cazurile în care încrederea asta a ta valorează așa de mult, încât ar fi un premiu la un concurs. E doar o perspectivă.

11 comentarii:

  1. A nins , dar din pacate tot se face scoala.Deci incredere:-?, pai e bine ca uneori sa ai incredere in persoana in care esti chiar sigur ca ar trebuii. Persoane care nu teau dezamagit prea des si stii ca nu o sa te abandoneze:).

    RăspundețiȘtergere
  2. A nins , dar din pacate tot se face scoala.Acum sa revenim la subiect.Uneorie bine sa ai incredere in persoana in care esti chiar sigur ca ar trebuii(sa ai incredere in inima. Persoanele care nu te-au dezamagit prea des si sti ca nu o sa te abandoneze sunt deasemenea cele care merita increderea ta.In viata nu trebuie sa ai neaparat multi prieteni ,trebuie sa ai cativa in care sa ai incredere:).

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi isi servesc increderea pe tava ca apoi sa o revendice! iar increderea se castiga in ani si se pierde in cateva secunde.
    Este bine sa fim persoane mai putin increzatoare.De ce? Pentru ca persoana de alaturi sa castige increderea noastra, nu sa i-o oferim noi pe "moca". Numai asa vom vedea adevaratii luptatori care tin sa intre in vietile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si totusi din multe puncte de vedere, increderea e controlata de inima, nu de ratiune. Ai dreptate, si eu gandesc la fel in mare parte.

      Ștergere
  4. Da.. intr-un fel , cred ca nu prea e bine sa avem incredere in nimeni , in afara de Dumnzeu .. nu stiu , e cu dus si intors , oricum inima face ce vrea ea .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Oricum orice om e om si greseste si poate ajunge la un moment dat sa-ti tradeze increderea deci nu e o idee prea stralucita sa ai incredere in omuleti si mere si pere si o zi buna :*

      Ștergere
  5. Increderea este un lucru care poate fi castigat greu dar pierdut usor.

    RăspundețiȘtergere
  6. A nins , dar din pacate tot se face scoala.Acum sa revenim la subiect.Uneori e bine sa ai incredere in persoana in care esti chiar sigura ca nu o sa te tradeze niciodata.Nu trebuie sa ai neaparat multi prieteni ,trebuie sa ai cativa in care sa ai incredere.In viata increderea se castiga greu dar se pierde usor.Draguta melodia :P, ma intreb la cine se referea:P.

    RăspundețiȘtergere
  7. E din ce in ce mai complicat sa ai incredere in cineva in aceste zile.

    RăspundețiȘtergere